Bilim Kurulu’ndan Prof. Dr. Taşova açıkladı!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Yeşim Taşova corona virüsle ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. Ülkemizde corona virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 92 oldu, Türkiye’de 5.698 vaka var. Toplum içerisinde 60 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların risk grubunda olduğu gibi bir anlayış var olsa da Prof. Dr. Taşova; 30 yaşında olup sigara içen gençlerin de risk faktörünün yüksek olduğu grup arasında olduğunu ifade ediyor. Adana, Mersin gibi sıcak şehirlerde virüsün daha çabuk kırılabileceğini ifade eden Bilim Kurulu Üyesi Taşova, eldiven kullanımıyla ilgili de önemli bilgilendirmeler yaptı!
İhlas Haber Ajansı’na konuşan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Yeşim Taşova; sadece 65 yaş üstü kişilerin değil 50 yaşında kronik rahatsızlığı olanlarda, 30 yaşlarında sigara içip akciğerlerine zarar verenlerde de risk olduğunu belirtti. Son dakika haberine göre; insanların eldivenle dolaşmasını da son yanlış bulduğunu ifade eden Prof. Dr. Taşova; virüsün 26 derecede ve nemli ortamlarda yaşamadığını, hava sıcaklıkları arttıkça Adana, Mersin gibi illerde virüsün kırılacağını beklediklerini söyledi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs nedeniyle 27 binden fazla insan hayatını kaybetti. Türkiye’de ise son rakamlara göre 5 bin 698 kişide virüs tespit edildi. Devlet virüsün yayılmaması için ciddi önlemler alırken Sağlık Bakanlığı tarafından korona virüs için birçok branştan öğretim üyesinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bilim kurulu da en kritik kararların alınmasında yol gösterici oluyor.
Uzmanlar salgından korunmak için kişisel temizliğin önemine vurgu yaparken, halk da yapılan açıklamalara göre önlemlerini almaya devam ediyor. Maske ve eldiven kullanan vatandaşlar, çantalarından kolonya ve antibakteriyel dezenfektanları da eksik etmiyor.
Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, yeni tip korona virüs (Covid-19) hakkında İHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

SİGARA İÇENLER VE KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!
Önceki yıllarda dünya geneli yaşanan ‘Sars’ ve ‘Mers’ virüslerine göre korona virüsün daha hızlı yayıldığına dikkat çeken Taşova, mutasyona uğramış virüsün sigara içen, kronik rahatsızlığı bulunan ve yaşlı olan kişilere daha çok zarar verdiğini söyleyerek, “Hiçbir şekilde vücut bağışıklık sistemi bu virüsü tanımıyor. Tanımadığı için de bu hastalıklar görülebiliyor. Sigara içenler, ekstra başka bir hastalığı olanlar daha fazla etkilendi. Hipertansiyon daha önceden bu tarz bir hastalıkta risk faktörü olarak alınmıyordu ama bu hastalık ile birlikte önemli bir risk faktörü olarak anılmaya başlandı. Şeker hastalığı da yine aynı şekilde o biraz daha risk faktörüydü önceki hastalıklarda ama bu hastalıkta riski üst seviyelere çıktı. Sigara içenler özellikle böyle oldu” diye konuştu.

ELDİVEN YERİNE EL HİJYENİ UYGULANMALI
Vatandaşların maske takmasının doğru olduğunu ancak eldiven kullanımında yanlışlar yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Yeşim Taşova, daha sonra şu ifadeleri kaydetti:
“Korunma önlemlerinde 2 temel korunma yolu ön plana çıktı. Birincisi sosyal mesafeyi korumak diğeriyse sık sık el yıkamak. Hasta insanların maske takması gerekiyor. Özellikle risk faktörü olan kişilerin maske takmasını önerebiliriz. Ortalıkla insanlar eldivenle dolaşıyor bunu son derece yanlış buluyorum. Eldiven ile insanlar kendisini koruduğunu sanıyor ama kendisini de korumuyor her yere dokunup el hijyenini ihmal ediyor. Eliniz ney ise eldivende o oluyor. Her yere dokunup sonra maskesini veya saçını düzeltiyor. O yüzden eldiven yerine el hijyeninin uygulanması son derece önemli.”

Kaynak: www.sabah.com.tr

Tarih: 29.03.2020

Cevap bırakın