Obezite Ve Sigara Sarı Nokta Hastalığını Tetikliyor

Baktığı yerin ortasını görmede zorlanma ya da görüntünün tamamen kaybı olarak tanımlanan sarı nokta hastalığını obezite ve sigara kullanımı tetikliyor. Peki, Sarı nokta hastalığı nedir? Sarı nokta hastalığının belirtileri neler? Sarı nokta hastalığının tedavisi var mı? Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler sarı nokta hastalığından korunmada alınması gereken önlemleri anlattı.

İleri yaş, sigara, obezite, sistemik hastalıklar, gerekli besinlerin alınamaması sarı nokta hastalığını tetikliyor. Haftada 2 kez balık, bol ceviz ve yeşil gıdalar sarı nokta hastalığından koruyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Söyler, sarı nokta hastalığı hakkında bilgi verdi.

Sarı nokta hastalığı kimlerde görülür?

Genetik yani kalıtsal olarak görülme yüzde 71 gibi yüksek bir orandadır, yüzde 29’da çevresel faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir. İleri yaş, sigara, obezite, sistemik hastalıklar, gerekli besinlerin diyetle alınamaması da risk faktörlerinden bazılarıdır. Diyetle alınması gereken vitamin C, D, E vitaminleri, selenyum, çinko, bakır, magnezyum eser mineralleri ile beta karoten, kriptoksantin, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanların eksikliği; sarı nokta hastalığının görünmesinde rol oynamaktadır. 55 yaş üzerindeki sağlıklı bireylere bu rahatsızlıktan korunmak için, güneş ışığından korunma, sigarayı bırakma, düzenli egzersiz, kilo, tansiyon ve kolesterol kontrolü, yağ ve şekeri azaltma, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, meyve ve haftada 1-2 kez balık tüketmeleri önerilmelidir.