“Sigara içenlerin ömrü 10 yıl azalıyor”

Sigaranın kalp damar tıkanıklığı için en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu belirten Kardiyolog Gülsüm Bingöl, “Kendisi sigara kullanmayıp evde ya da işyerinde sigara dumanına maruz kalanlarda da kalp hastalığı riski yüzde 25-30 artar. Hayatı boyunca sigara içmeyenlerle karşılaştırıldığında sigara içenlerin yaşam süresi 10 yıl daha azdır” dedi.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü öncesinde açıklamalarda bulunan Memorial Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Gülsüm Bingöl, sigaraya ait tüm risklerin sadece aktif içicileri değil pasif içicileri de kapsadığını söyledi, “Kendisi sigara kullanmayıp evde ya da işyerinde sigara dumanına maruz kalanlarda da kalp hastalığı riski yüzde 25-30 artar. Özellikle kalp hastası olanlar için kalp krizi riski daha yüksektir” diye konuştu.

“ÖLÜMLERİN YÜZDE 35 İLA 40’I SİGARA KAYNAKLI”

Sigara kullananlarda hem kalp damar hastalığı hem felç riskinin 2 ila 4 kat artacağını vurgulayan Bingöl, “Sigara ile ilişkili ölümlerin yüzde 35-40’ını kalp damar hastalıkları oluşturmaktadır. Kalp damar tıkanıklığı dışında sigara kullanımı ayrıca vazokonstrüksiyon adı verilen damar büzüşmesi olayını tetikleyerek hem bacakta damar tıkanıklığı riskini hem de aort damar genişlemesi riskini artırır. Tüm bu riskler tüm tütün ürünleri için geçerlidir. Tüm dünyada her yıl 6 milyon kişi tütün ürünleri tüketimi nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bunların 5 milyonundan fazla aktif kullanıcı olup 600 binden fazlası da pasif içicidir. Maalesef özellikle gelişmekte olan ya da geri kalmış ülkelerde bu sayı tütün kullanım oranlarıyla orantılı olarak giderek artmaktadır” ifadelerini kullandı.

Cevap bırakın