Sigara izmariti hastalık yayıyor!

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar, pandemi döneminde sokağa atılan sigara izmaritlerinin virüsün yayılımında etkili olacağını söyledi.

TÜRKİYE Sigarayla Savaş Derneği Antalya Temsilcisi Gürsel Yurtbahar, sigara izmaritlerinin yere atılmasının, bulaşıcı bir hastalık olan koronavirüsün yayılmasında etkili olacağını söyledi. Virüsün herhangi bir nesne üzerinde kalma süresinin olduğuna dikkat çeken Yurtbahar, sahillerde, parklarda çok fazla sigara izmariti olduğunu söyleyerek tütün kullanıcılarını izmaritlerini yere atmaması konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

PANDEMİYE ETKİSİ BÜYÜK

Bir adet sigaranın bir ton suyu etkileyebileceğini söyleyen Yurtbahar, “Bunu her fırsatta söylüyoruz. Sahillerimizde, parklarda binlerce sigara izmaritlerinin olduğunu görüyorum ve üzülüyorum. Özellikle deniz kenarından denize atılan sigara deniz suyuna, deniz canlılarına ve suya giren insanların sağlığına tehdit oluşturuyor. Şimdi olağanüstü bir dönemdeyiz. Bulaşıcı bir hastalık ile karşı karşıyayız. Sigara kullanımı da hastalığı taşıyanlar açısından dikkat edilmesi gerekilen bir şey. Sigara içenlerin yüzde 85’i akciğer kanseri oluyor. Koronavirüs de akciğeri direkt etkilediği için tütün kullanan kişilerin pandemiye olan etkisi ve zararı tütün kullanmayanlardan daha çok” bilgisini verdi.

 

TOPLU ALANDA SİGARA İÇİLMESİN

Sigara izmaritinin sadece suyu değil topraktaki tüm canlıları etkilediğini anlatan Yurtbahar, “Koronavirüs hastası bir insan içtiği sigarayı dışarıya attığı zaman dışardaki tüm canlılar izmaritinin üzerindeki zehirden etkilenecektir. Bu yüzden biz kumsal, park fark etmeksizin insanların toplu olarak bulunduğu tüm alanlarda sigara kullanılmasını istemeyiz. Ama insanlar bu bilinçte olmadıkları için maalesef uygulayamıyoruz” diyerek sitem etti.

TOPLAYANLAR DA RİSK ALIYOR

Oksijenin insanın yaşamasına kaynak olan bir madde olduğunu vurgulayan Yurtbahar, “Tütün maddesi kullandığımız oksijeni yok ediyor, zehirliyor. Nasıl ki içtiğiniz suya biri tükürdüğünde o suyu içmiyorsunuz bu da aynı şey. Sigara izmaritleri yere atılarak hem virüsün yayılmasını sağlıyoruz hem etrafımızı zehirliyoruz. Virüsün nesne üzerinde kalma süresi var. Onu toplayan insanları da tehlikeye atmış oluyoruz. Uzun vadede düşünürsek çocuklarımızın geleceğini tehlikeye atıyoruz” şeklinde konuştu.

‘KENDİ ALANINIZDA İÇİN’

Pandemi döneminde sigara kullanan insanların kendi alanlarında bu eylemi gerçekleştirmesi gerektiğine dikkat çeken Yurtbahar, “Bu en bilinçli yol olacaktır. Biz de bu anlamada çalışmalara yapıyoruz. Mesela çocuk parklarında, duraklarda sigara içilmemesi için çok çaba gösteriyoruz. Akdeniz’in incisi Antalya’mızın sahillerinin kirlenmemesi ve zehirlenmemesi için tüm görevli arkadaşlarımızı uyarmak istiyoruz” dedi.

SİGARA İÇENLERE ÇAĞRI

Tüm Antalyalıların özverili ve sağduyulu olmasını beklediğini söyleyen Yurtbahar, “Özellikle dünyada hiçbir canlının kullanmadığı bu maddeden bir an önce kurtulmalarını ve dünyayı kirletmemelerini istiyoruz. Bu güzel şehrimizi, denizimizi, doğasını bozmamalarını umuyorum” açıklamasında bulundu.

 

Kaynak: http://antalyaekspres.com.tr/

Tarih: 22.08.2020

Cevap bırakın